Η εγκληματικότητα στο 2012
Απογοητευτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία. Σε σύγκριση με το «εφιαλτικό» 2011, οι σχετικοί δείκτες παραμένουν υψηλοί, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες. Προβληματισμός, πάντως, υπάρχει για τους φόνους με αιτία την ληστεία, καθώς σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά παρουσιάζουν αύξηση 50%.
Αναλυτικά, το πρώτοεξάμηνο του 2012 διαπράχτηκαν (2.021) λιγότερες κλοπές και διαρρήξεις και (269) λιγότερες ληστείες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011. Παράλληλα, συνελήφθησαν συνολικά (93.154) άτομα για εγκλήματα και αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Από αυτά, (8.419) άτομα συνελήφθησαν για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, Τραπεζών κ.λπ. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή των αλλοδαπών δραστών κυρίως στα αδικήματα των ανθρωποκτονιών, με κίνητρο τη ληστεία καθώς επίσης στις κλοπές - διαρρήξεις και στις ληστείες, κυμαίνεται σε αυξημένα ποσοστά, σε σχέση με την αριθμητική τους αναλογία στο γενικότερο πληθυσμό.
Επιπλέον, εξαρθρώθηκαν (258) σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία, ενώ εξιχνιάστηκαν (13.438) σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας. Επίσης, το περασμένο εξάμηνο συνελήφθησαν, ύστερα από έρευνες των Υπηρεσιών του Σώματος, (164) άτομα, τα οποία καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης για σοβαρά αδικήματα, που είχαν διαπράξει σε άλλες χώρες.
Στο Α΄ εξάμηνο 2012, συνελήφθησαν (44.800) άτομα να εισέρχονται παράνομα τα σύνορα της χώρας μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης καθημερινά απασχολούνται περίπου δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) αστυνομικοί, δηλαδή το ένα τρίτο (1/3) περίπου του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς η χώρα μας αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου στην Ε.Ε. λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα συνεχίζει να ανιχνεύεται το 80% με 90% των ανθρώπων, που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην επικράτεια της Ε.Ε.
Επίσης, στο ίδιο χρονικό διάστημα, ένας μεγάλος αριθμός και συγκεκριμένα (74.243) αστυνομικοί διατέθηκαν για την ομαλή διεξαγωγή και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης στις (2.970) κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια.
Ανάλογα μεγάλος αριθμός διατέθηκε και στις (5.950) συνολικά αθλητικές εκδηλώσεις, της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, καθώς και για συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας σε άλλες Αρχές, Φορείς και Οργανισμούς, για την υποβοήθηση του έργου τους. Αναφέρεται ενδεικτικά η αντιμετώπιση του παρεμπορίου, οι κοινοί έλεγχοι με άλλες Αρχές και Φορείς του Δημοσίου, η συνδρομή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και δυσμενών καιρικών φαινόμενων και άλλα συναφή θέματα.
Α. Στατιστικά Στοιχεία Εγκληματικότητας
Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθεί στατιστική απεικόνιση των αδικημάτων και αξιόποινων συμπεριφορών, που προκαλούν το κοινό αίσθημα (ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις) με συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο 2011.
Ανθρωποκτονίες
Το Α΄ εξάμηνο του 2012 διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια (86) ανθρωποκτονίες, από τις οποίες οι (24) έγιναν με κίνητρο τη ληστεία. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν διαπραχθεί (83) ανθρωποκτονίες, από τις οποίες οι (16) με κίνητρο τη ληστεία. Επίσης, διαπράχθηκαν (91) απόπειρες ανθρωποκτονίας, έναντι (60) που είχαν καταγραφεί το Α΄ εξάμηνο του 2011.
Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν (129) περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, επί συνόλου (177) περιπτώσεων.
Ληστείες
Το Α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια (3.093) ληστείες, έναντι (3.362) για το αντίστοιχο του 2011. Επίσης διαπράχθηκαν (162) απόπειρες ληστείας, έναντι (142), που είχαν καταγραφεί το Α΄ εξάμηνο του 2011.
Σε ορισμένα είδη ληστειών, ιδίως σε Τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ., παρατηρείται αισθητή μείωση, καθώς το εξάμηνο του 2012 διαπράχθηκαν (51) ληστείες, έναντι (100) το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011. Ως προς τις απόπειρες ληστειών, παρατηρείται μικρή αύξηση σε όλη την Επικράτεια και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Ταυτόχρονα, στις εξιχνιάσεις των ληστειών παρατηρείται αύξηση στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αττική παρατηρείται μείωση.
Κλοπές – Διαρρήξεις
Το Α΄ εξάμηνο του 2012 διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια (2.021) λιγότερες κλοπές-διαρρήξεις και (1.698) λιγότερες στην Αττική σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2011. Περαιτέρω μικρές αυξήσεις παρατηρούνται στις απόπειρες κλοπών - διαρρήξεων, που καταγράφονται σε όλη την Επικράτεια, αλλά και επιμέρους σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Βελτίωση καταγράφεται στις εξιχνιάσεις υποθέσεων κλοπών -διαρρήξεων στην Επικράτεια και στην Αττική για το Α΄ εξάμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011, ενώ μικρή απόκλιση παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη.
Β. Παράνομη Μετανάστευση
Το Α΄ εξάμηνο του 2012 συνελήφθησαν συνολικά για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα (44.602) αλλοδαποί, ενώ το αντίστοιχο Α΄ εξάμηνο του 2011 είχαν συλληφθεί (38.061). Επιπλέον, το Α΄ εξάμηνο του 2012 συνελήφθησαν 378 διακινητές μη νόμιμων μεταναστών, ενώ το αντίστοιχο του 2011 είχαν συλληφθεί 385.
Επιπλέον, από την Οικονομική Αστυνομία, και τις λοιπές Υπηρεσίες Ασφάλειας συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα (642) άτομα για χρέη προς το Δημόσιο αλλά και παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, με σύνολο οφειλών που ξεπερνά το 1.058.960.000 ευρώ.
Στον τομέα αντιμετώπισης της εξαπάτησης σε βάρος ασφαλιστικών ταμείων, μεταξύ των οποίων και το Ι.Κ.Α., σχηματίστηκαν δικογραφίες στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις ατόμων, που εξακριβώθηκε ότι έπαιρναν συντάξεις θανόντων συγγενών τους ή αναπηρικές συντάξεις που δεν δικαιούνταν, καθώς επίσης εξακριβώθηκε η συμμετοχή υπαλλήλων του ΙΚΑ σε ανάλογες περιπτώσεις, αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλα χρηματικά ποσά, αρκετών χιλιάδων ευρώ. Ενδεικτικά, σε μία χαρακτηριστική περίπτωση συνελήφθησαν 6 άτομα, μεταξύ των οποίων 4 γυναίκες υπάλληλοι του ΙΚΑ, οι οποίες λόγω της θέσης τους εξέδιδαν αποφάσεις για χορήγηση παροχών του Ιδρύματος, και όπως προέκυψε προκλήθηκε ζημιά για το ΙΚΑ αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Επιπλέον, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των τυχερών παιχνιδιών, εντοπίστηκαν οργανωμένα παράνομα καζίνο και σχηματίστηκαν αντίστοιχα δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας σε 9 περιπτώσεις, στις οποίες ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν 165 παιγνιομηχανήματα, 139 Η/Υ και 31 κάμερες με τα ανάλογα συστήματα καταγραφής.
Επισημαίνεται ότι, κατά τη διάρκεια του Α΄ εξαμήνου του 2012, η Οικονομική Αστυνομία έχει δεχθεί συνολικά 2.659 καταγγελίες, στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό καταγγελιών 11012. Οι καταγγελίες αυτές ομαδοποιούνται, κατά γεωγραφική περιοχή και είδος παράνομης δραστηριότητας, εξετάζονται από επιτροπές αξιολόγησης και προωθούνται στα Τμήματα της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για περαιτέρω αστυνομική έρευνα. Από το σύνολο των καταγγελιών, οι 560 καταγγελίες έγιναν επώνυμα, ενώ οι 2.099 ανώνυμα.
Αναλυτικά την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας με τα σχετικά διαγράμματα μπορείτε να τη δείτε εδώ